Renske Schotborgh
Mijn loopbaan startte in de gezondheidszorg met de opleiding voor A-verpleegkundige. In deze opleiding lag vooral de nadruk op het lichamelijke deel van de mens. Graag wilde ik ook inzicht krijgen in het gedrag van (zieke) mensen. Na het afronden van de opleiding tot verpleegkundige ben ik dan ook psychologie gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam en maakte ik kennis met veel theorieën en onderzoeken over gedrag en denkwijzen van mensen.
In 1989 ben ik afgestudeerd als klinisch psycholoog. Ondertussen was ik moeder geworden van 2 dochters. Later kwamen hier nog twee adoptiekinderen bij. Na een paar jaar voor de kinderen te hebben gezorgd ben weer gaan werken in de gezondheidszorg, waarbij ik diverse gebieden heb verkend. Tegelijk verdiepte ik mijn kennis van de psychologie zowel tijdens het werken als ook bij het doen van vervolgopleidingen. Omdat ik graag 'breed' wilde worden opgeleid, in plaats van gericht op één bepaalde richting of behandelmethode heb ik me ontwikkeld op diverse vlakken, waarmee ik zowel op fysiek als psychisch gebied ondersteuning kan bieden.
Opleidingen
Scholing heb ik gevolgd in lichaamswerk met de volgende opleidingen:
- Bowen Bindweefselbehandeling, voor fysieke lichamelijke klachten.
- TRE, bij lichamelijke effecten na trauma’s.
- Quantum Touch
Op het mentale vlak door middel van:
- studie Psychologie met als afstudeerrichting Klinische Psychologie
- Opleiding EFT, voor relatietherapie.
- Opleiding tot therapeut in de Transactionele Analyse, voor inzicht in patronen ontstaan in de omgang met jezelf, anderen en de wereld.
- Opleiding tot EMDR behandelaar voor traumabehandeling
- workshops Wrok, Woede en Wraak voor omgaan met boosheid
Tijdens de diverse opleidingen was een vast onderdeel het zelf ervaren van de geleerde methoden. Verder ontwikkeld heb ik me door het volgen van (leer)therapie, deel te nemen aan supervisie, intervisie en nascholingen. Daarnaast heb ik kennis en ervaring opgedaan op spiritueel vlak met mediteren, mindfulness en alternatieve geneeswijzen.
Werkwijze
Tijdens het intakegesprek neem ik de tijd om naar u te luisteren, vragen te stellen om u te leren kennen en te begrijpen en om samen met u het probleem, de vraag of de klacht helder te krijgen. In overleg wordt er een behandelplan opgesteld, waarbij zo nodig diverse methoden worden geïntroduceerd en voorgesteld.
In de behandeling, die zowel heel kortdurend kan zijn (TRE één of twee sessies, EMDR twee a drie sessies, afhankelijk van de complexiteit van de trauma’s) of wat langer (psychologische gesprekken) wordt aangesloten bij de klacht, vraag of de behoefte die u op dat moment heeft. Tijdens de gesprekken geef ik, als dit van toepassing is, theoretische uitleg over bijvoorbeeld vastzittende patronen of mogelijke oorzaken van klachten of problemen. Het uitgangspunt is dat mensen gelijkwaardig zijn, kunnen denken, autonoom zijn en daarin soms vast kunnen lopen, zowel fysiek als mentaal. Met de behandelsessies, waarin vastgelopen patronen of een (gedeeltelijk) vastzittend lichaam zichtbaar en voelbaar worden gemaakt en er een stimulans kan worden gegeven om in beweging te komen, kan iemand weer verder op het pad van leven en groeien.